Reisreportgage over Sri Lanka
Mevrouw, Mijnheer,
Wij nodigen u zeer vriendelijk uit op
vrijdag 29 november 2024 om 14.00 u.
in OC De Schelpe , Elisabethlaan 32, Oostende
voor een voordracht door Patrick Pottier over
Sri Lanka
Deze digimontage gaat over een rondreis door Sri Lanka, het vroegere Ceylon. Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan, gescheiden door de Golf van Mannar van India. Het telt 22 miljoen inwoners en is tweemaal groter dan België. Colombo is de grootste stad met 650.000 inwoners en is de hoofdstad van het land. De voornaamste exportproducten zijn thee, koffie en kaneel.
Het Boeddhistisch land heeft een Singalese bevolking, men spreekt er voornamelijk Singalees maar ook Tamils en Engels. Men heeft er ook andere religies zoals het Hindoeïsme, Islam en Christenen. Het land werd gekoloniseerd door Portugal, Nederland en Groot Brittannië. Het werd onafhankelijk in 1948. De grootste etnische minderheidsgroep is de Tamils in het Noorden van het land gekend door de burgeroorlog van de Tamiltijgers die 30 jaar duurde met 60.000 duizend doden. Er kwam een gewapende vrede in 2009. De Tamiltijgers zijn gekend als een van de meest gewelddadige terreurorganisaties ter wereld. De zware tsunami na een zeebeving in de Indische oceaan op 26 december 2004 veroorzaakte in Sri Lanka alleen al 1,5 miljoen daklozen en 40.000 doden. Deze catastrofe wordt gezien als een van de ergste natuurrampen in de recente geschiedenis.
Het land kwam weer in het nieuws door de aanslagen in 2019 in Colombo met 200 doden.
Sri Lanka heeft tropische bossen, bergen, stranden en een rijk cultureel erfgoed. Er zijn acht plaatsen geklasseerd door Unesco waarvan we er zeven bezoeken; Polonnaruwa / Anaradhapura / Singiriya / Dambulla / Galle / Kandy en Horton Plains.
Patrick Pottier werd geboren te Oostende op 8 maart 1951. Hij volgde 2 jaar les aan de Nederlandse Fotovakschool in 1976 – 1977. Vanaf 1975 was hij verbonden als freelance fotograaf aan de krant “De Zeewacht”. Daarnaast was hij ook gekend als reportagefotograaf. Sinds 1985 is hij uitsluitend nog artistiek geëngageerd. Hij bekwaamde zich in de digitale fotografie en de nieuwe manier van fotoverwerking.
Toegangsprijs: Davidsfondsleden 5 euro ; niet leden 10 euro